Nog niet geregistreerd?
Registreer u nu! Het is eenvoudig en in een paar minuutjes gebeurd en geeft u toegang tot ons loyaly programma en meer!
Hostas komen als wilde planten voor in Japan, Korea, China en het oosten van Rusland. De eerste europeer die planten beschreef, die we later Hostas zijn gaan noemen, was Dr. Engelbert Kaempfer. Dit deed hij aan het einde van de 17e eeuw in Japan. Het duurde echter tot het einde van de 18e eeuw dat de eerst zaden naar Europa kwamen. Dit waren de zaden van Hosta plantaginea vanuit China die opgekweekt werden in de botanische tuin van Parijs en in die tijd als Hemerocallis plantaginea beschreven werden. Niet veel later werden ook zaden vanuit China naar London gestuurd, wat later Hosta ventricosa bleek te zijn. Het is niet zo verwonderlijk dat de eerste Hostas uit China en niet uit Japan naar Europa gekomen zijn, aangezien daar meer en gemakkelijker handel mee werd gedreven dan Japan, wat zich zeer geïsoleerd opstelde in die tijd.
In het begin van de 19e eeuw werd de naam Hosta vastgesteld voor de intussen meerdere beschreven wilde soorten onder diverse namen. De naam Hosta is ter ere van de Oostenrijkse botanicus en geneesheer Nicholas Thomas Host. De naam Funkia werd ook in die tijd geïntroduceerd, maar is botanisch gezien ongeldig. Echter in de Duitstalige landen wordt de naam Funkia nog zeer veel gebruikt.In 1829 kwamen de eerste planten vanuit Japan onze kant op. Het was de Duitse wetenschapper Philipp Franz von Siebold, in dienst van de V.O.C. gelukt om meerdere soorten in handen te krijgen die naar Nederland werden verscheept. Veel van deze planten werden in de botanische tuinen van Gent en Antwerpen (België) en Leiden (Nederland) opgeplant, maar kwamen ook uiteindelijk op de kwekerij terecht die von Siebold startte na zijn tijd in Japan.
De planten die in die tijd naar Europa gekomen zijn hebben voor een belangrijk deel tot midden 20e eeuw het sortiment bepaalt, een enkele aanvulling daar gelaten. Eind jaren 60 van de vorige eeuw kwam daarin verandering toen vooral Amerikaanse liefhebbers zijn begonnen met het hybridiseren en selecteren van nieuwe Hostas. Een tijdsperiode die naar mijn mening nog niet afgelopen is.
Er zijn nu alweer decennia lang liefhebbers uit Amerika, Europa, Japan en Nieuw Zeeland die zich hiermee bezig houden. Het sortiment Hostas is zo van een 40-tal vermeende wilde soorten uitgegroeid tot een sortiment van meer dan 12.500 verschillende Hostas en nog steeds groeiende…de mogelijkheden zijn oneindig.